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POLICY IN RESPECT OF CHARGES FOR SCHOOL ACTIVITIES 
 
The school’s policy is to make, or permit to be made, charges for the following defined 
activities.  Where the school is providing the activity, a charge will be levied (unless remitted 
in accordance with the school’s remissions policy). 
 
 
INDIVIDUAL MUSIC TUITION WITHIN SCHOOL HOURS 
 
A charge will be made to parents of students receiving individual tuition in the playing of any 
musical instrument, except where it is provided to fulfil the requirements for a syllabus for 
prescribed public examination or the requirements of the National Curriculum.  The charge 
will include the cost of the teacher providing the tuition, the cost of sheet music and the hire 
and insurance of a musical instrument.  When charges are to be levied, the parents will be 
asked to indicate their written agreement in advance of the provision of the tuition.  The 
charge will be in accordance with the scale as approved from time to time by the Education 
Committee of the Local Education Authority. 
 
Educational Visits 
 
Educational Visits will be fully chargeable, with the following exceptions, for which voluntary 
contributions will be sought. 

1. Visits which take place mainly within school hours. 
2. Visits which take place outside school hours if it’s a part of the requirements for the 

national Curriculum, or a part of a syllabus for a prescribed public examination that 
the pupil is being prepared for at the school, or part of religious education. 

3. Visits where the costs include an element of supply cover costs 
 
The Duke of Edinburgh Award is operated under licence from the local authority, therefore 
all Duke of Edinburgh trips are fully chargeable. 
 
Places are applied for by letter of interest or payment. If the number declaring an interest 
exceeds the number of places then names will be drawn by public random selection. 
 
Any student who fails to get a place through not being selected will be placed on a reserve 
list. 
 
Any student who fails to get a place on the trip will be given priority if the same trip is run 
again and is still applicable to their year group. 
 
BOARD AND LODGING 
 
Where a school activity involves students in nights away from home, the school will make a 
charge for board and lodging in ALL cases, whether or not the residential trip is deemed to 
have taken place in school hours, subject to the school’s remission policy.  However, the 
charge will not exceed the actual cost of providing the board and lodging for each student 
involved. 
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Where a trip is deemed to have taken place outside school hours and is not required for the 
purposes of a prescribed public examination, charges can be levied for travel also and in 
such circumstances will take into account the actual cost of the travel. 
 
 
TRANSPORT 
 
In general, the cost of any transport provided by the school in school hours for activities not 
deemed as essential parts of the curriculum will have to be met from voluntary contributions 
otherwise the activity will not go ahead.  However, where a student makes use of transport 
not provided by the Local Authority or the school to travel direct from home to an activity 
sanctioned, though not provided, by the Local Authority or the school, then parents will be 
expected to meet the costs of such travel.  An example of this is travel direct from home to 
work experience. 
 
 
CHARGING FOR ‘FINISHED’ PRODUCTS 
 
Where parents indicate in advance a wish to own the finished product, a charge may be 
levied to cover the costs of ingredients or materials in subjects such as Art, CDT or Food 
Technology. 
 
 
OPTIONAL EXTRAS (ie outside school hours) 
 
A charge will normally be levied for an activity defined in Section 109 of the 1988 Education 
Act as an ‘optional extra’.  Any charges made cannot exceed the cost of providing the 
optional extra, divided equally by the number of students participating in the activity. 
 
Prior written agreement will be obtained from the parents of students involved in an optional 
extra for which a charge is to be made. 
 
There is a range of activities which schools may wish to arrange as ‘optional extras’.  The 
majority of these extras are activities which will have to be self-supporting.  Items which can 
be included in the charge to be made to parents include: 
 
a) a student’s travel costs 
b) a student’s board and lodging costs 
c) materials, books, instruments and other equipment 
d) non-teaching staff costs 
e) entrance fees to museums, castles, theatres etc 
f) insurance costs 
 
The cost of engaging a teacher on a contract for service, as distinct from a contract of 
employment, in order to provide the chargeable activity will also be included. 
 
 
EXAMINATION POLICY 
 

The policy includes information regarding charging for examinations and the school’s 
appeals procedures.   
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Administrative fees for candidates have been abolished and costs met by the Centre.   
 
Resits in GCSE Mathematics and English for candidates attending lessons in school will be 
funded by the Centre.   
 
Payment for all other resits will be charged to the candidate, but may be waived in 
exceptional circumstances.  Candidates requiring financial assistance should, in the first 
instance, consult the relevant Head of Year, who will advise the Examinations Officer if it is 
felt that payment should be waived.   
 
 
Arrangements for appeals about assessment decisions and enquiries about results 
 
Appeals against assessment of coursework 
 
1. Where a candidate or parent is dissatisfied with the outcome of an internally assessed 

module, they should contact the Head of Subject in the first instance, who will then liaise 
with the Examinations Officer.  

 
If the Centre feels that there is justification for a re-mark, the appropriate steps will be 
taken to resubmit work to the Examination Board.  In this instance, the Centre will be 
liable for the costs incurred.  
 
If the Centre feels there is no justification for a re-mark, the candidate/parent will be 
advised that no further action can be taken.   
 

2. The candidate or parent has the right of appeal, which should be made, in writing, to the 
Deputy Headteacher: Curriculum.  The following steps will then be taken: 

 
i. The Head of Subject will be required to submit a written report outlining the 

reasons for the recommendation that no further action be taken by the Centre. 
 

ii. The Deputy Headteacher will then make a decision either to uphold or overturn 
the recommendation.   

 
iii. The Deputy Headteacher will send a written response to the candidate/ parent.  

 
Post-results enquiries 
 
1. Where a candidate or parent is dissatisfied with the results of a written paper, they 

should seek advice firstly from the Head of Subject.  
 
2. Requests for a re-mark should be made to the Examinations Officer.  The appropriate 

fees will be charged to the candidate/parent in the first instance.  Where the re-mark 
results in an improved grade, the fees will be refunded.   

 
3. In the case of a re-mark, the decision of the Examination Board is final.  
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Damage to School Property 
 
Where wilful damage has occurred and there is sufficient proof that a child is responsible, 
Mayflower High School may request a donation towards the cost of repairs, this can include 
replacements of property or a contribution the cost of clearing up of such damage. 
 
GENERAL NOTES 
 
a) It should be noted that although no charge can be made for equipment for use in 

connection with education provided during school hours, the Act specifically excludes 
clothing from this definition.  Parents can, therefore, be asked to provide their children 
with appropriate items such as cooking aprons or football boots. 

 
b) Nothing in the Act, or in this policy, prevents parents being invited to make voluntary 

contributions towards the cost of providing activities both within and outside school 
hours, provided that such contributions are genuinely voluntary, and that any request 
for contributions makes it clear: 
I. that there is no obligation to contribute; and 

II. those students will not be treated differently according to whether or not their 
parents make such a contribution. 

 

POLICY FOR REMISSION OF CHARGES FOR SCHOOL ACTIVITIES 
 

The policy of the Local Authority shall apply in that where a trip or activity takes place wholly 
or mainly during school hours, students whose parents/guardians are in receipt of the 
following support benefits will be entitled to the remission of these charges:  

• Income Support 
• Income-based Jobseeker's Allowance 
• Child Tax Credit (not Working Tax Credit), with an annual income below £16,190 
• Pension Guarantee Credit 
• Employment and Support Allowance, income related 
• Support under part 6 of the Immigration and Asylum Act, 1999 
• Working Tax Credit run-on, paid for 4 weeks after you stop qualifying for Working Tax 

Credit 
• Universal Credit, with a household income of £7,400 or less (after tax and not 

including any benefits you get) 
 
 
 
Students with an entitlement to a free school meal will automatically fulfil these conditions 

 
A similar entitlement applies where the trip takes place outside of school hours but it is a 
necessary part of the National Curriculum, forms part of the syllabus for a prescribed 
examination that the school is preparing the student to sit, or the syllabus is religious 
education. 
 


